Helsingin ydinkeskustan vetovoimaa on edistettävä

Helsingin ydinkeskustassa liikkuu päivittäin noin 80 000 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2019. Syitä tähän on monia: etätyön yleistyminen, tiettyjen turistiryhmien vähentyminen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena sekä verkkokauppojen suosion kasvu. On selvää, että tämä heikentää keskustan yritysten toimintaa ja vaikeuttaa palveluiden ylläpitoa. Jos keskustan elinvoiman heikkenemistä ei pysäytetä, se voi käynnistää kierteen, jota on yhä vaikeampi katkaista. Tulevalla valtuustokaudella tähän on tartuttava tosissaan.

Kiinnostavuus keskiössä 

Kaikkia taustalla vaikuttavia tekijöitä emme voi muuttaa, mutta paljon on tehtävissä. Helsingin keskustan on oltava kiinnostava ja vetovoimainen niin helsinkiläisille kuin matkailijoille. Keskustan infrastruktuuria ja kaupunkitilaa suunniteltaessa on ajateltava, miten kyseinen alue tulee edistämään keskustan elin- ja vetovoimaa. Keskusta tarvitsee paikkoja, jonne ihmiset läheltä ja kaukaa haluavat tulla viettämään aikaa. Samalla keskustan tulee olla kokonaisuus, joka tarjoaa palveluja, nähtävää sekä koettavaa. Ja aina ei tarvitse rakentaa uutta. Myös vanhoja alueita voidaan elävöittää ja konseptoida uudelleen. 

Tapahtuma-alan merkitys keskustan elinvoimalle ja kiinnostavuudelle on keskeinen. Olen työskennellyt kolmessa eri tapahtumakeskuksessa, joista kaksi sijaitsi ydinkeskustassa ja yksi sen läheisyydessä. Keskuksista pienimmän asiakasmäärä oli 700 ja suurimman 3 000. Vuoden 2019 aikana ja sen jälkeen nämä kaikki ovat lopettaneet toimintansa osittain koronan siivittämänä, osittain tilanpuutteen vuoksi. Helsingin kaupungin tulee varmistaa tapahtumatilojen saatavuus. Yksityisillä toimijoilla pitää olla mahdollisuus harjoittaa tapahtumaliiketoimintaa ympäri vuoden. Kyse ei ole vain keikoista ja festareista, vaan myös yritystilaisuuksista, pikkujouluista ja kesäjuhlista. Nämä kaikki vaikuttavat Helsingin elinvoimaan, tuovat kävijöitä keskustaan ja työllistävän ihmisiä. Eräs taksikuski kertoi minulle tammikuussa, kuinka yksi ainoa seminaaritilaisuus oli pitänyt hänet kiireisenä koko työpäivän. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten tapahtumat tukevat laajasti eri toimialoja. 

Keskustan vakituinen kävijäkunta ja saavutettavuus

Keskustan elinvoimaan vaikuttaa myös siellä asuvien ihmisten määrä. Siksi kaupungin on edistettävä keskustassa asumista ja varmistettava, että alue säilyy houkuttelevana asuinpaikkana. Asukkaiden lisäksi opiskelijat ja keskustassa töissä käyvät ihmiset muodostavat keskustan vakituisen kävijäkunnan. Keskustan saavutettavuus onkin avainasemassa, kun mietimme miten parantaa asumisen edellytyksiä ja lisätä päivittäisten vierailujen määrää. Keskustan on oltava helposti saavutettavissa niin kävellen, pyörällä, joukkoliikenteellä kuin autolla. Palveluiden saatavuuden turvaamiseksi myös huolto- ja korjausliikenteelle on oltava toimivat edellytykset. 

Helsingin keskusta tarvitsee panostuksia, jotka tekevät siitä jälleen elävän ja vetovoimaisen. Keskustan tila heijastuu myös ympäröiville alueille ja koko Helsinkiin. Elinvoimainen keskusta on elinvoimaisen kaupungin sydän.

MIELIPITEITÄ?