Liikunta-alan ammattilaisen näkemyksiä liikunnasta ja kaupungin roolista
Millaista liikuntaa me tarvitsemme?
Yksinkertainen vastaus on: me tarvitsemme kaikenlaista liikuntaa.
Ryhmäliikunnan ohjaajana tunnen hyvin ohjatun liikunnan hyödyt ja arvostan sen tarjoamaa yhteisöllisyyttä, tietoa ja motivaatiota. Ilokseni olen kuitenkin huomannut, että yhä useampi ymmärtää liikunnan merkityksen laajemmassa mittakaavassa. Liikunta ei ole vähemmän arvokasta, vaikka se ei olisi ohjattua, tavoitteellista tai tiettyyn kellonaikaan sidottua. Kaikki liike on tärkeää; omatoiminen ulkoilu, ohjatut tunnit, tavoitteellinen treeni tai mikä tahansa niiden välimuoto.
Eri ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ihmisille liikunta näyttää erilaiselta. Lapsiperheille useana iltana viikossa tapahtuva ohjattu harrastaminen voi olla liikaa, mutta liikunta itsessään ei ole. Tällöin liikunta voi tapahtua omatoimisesti, kunhan puitteet kodin lähellä ovat kunnossa.
Olen ohjannut liikuntaa ympäri Helsinkiä, myös Vuosaaressa senioriryhmien kanssa. Heidän kanssaan on käynyt vahvasti ilmi, miten tärkeä osa liikuntaa ja motivaatiota liikkua on sosiaalisuus. Liikunta, joka tapahtuu lähellä kotia, ympäri vuoden, ja jossa pääsee vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa, on monelle seniorille aivan keskeinen osa arkea. Aikuisille taas iltainen jumppa lähikoulun liikuntasalissa voi olla juuri sopiva tapa liikkua muiden arjen liikkumismuotojen rinnalla.
Mikä sitten on kaupungin rooli?
Liikunnan moninaisuus ja suhde asuinalueen väestörakenteeseen on tärkeää ymmärtää päätöksenteossa.
Kaupungin on rakennettava liikuntapaikkoja, joita ihmiset oikeasti käyttävät ja tarjottava puitteet sellaisille liikuntamuodoille, jotka vastaavat kunkin alueen asukkaiden tarpeisiin. Sijoittelussa on siis huomioitava paikalliset tarpeet ja asukkaiden demografia.
- Matalan kynnyksen liikuntapaikkoja lähellä kotia tulee lisätä ja ylläpitää kaupunkilaisia kuunnellen ja eri ikäryhmät huomioiden.
Suurempien investointien kohdalla on katsottava kokonaisuutta. Esimerkiksi uimahallien sijoittumista eri puolille Helsinkiä tulee tarkastella laajasti.
- Tällä hetkellä Laajasalon alueelta puuttuu uimahalli, minkä alue todella tarvitsee huomioiden alueen ennustetun kasvun.
- Isoja monitoimihalleja, kuten Liikkamylly ja Kisahalli, tarvitaan. Niiden kunnosta ja saavutettavuudesta tulee huolehtia.
Helsingin tehtävänä on toimia mahdollistajana, katsoa kokonaisuutta ja kuunnella asukkaita. Liikuntapaikkoja ja mahdollisuuksia eri kokoluokissa tulee lisätä ja ylläpitää. Tämä edistää omatoimisen liikkumisen mahdollisuuksia sekä parantaa järjestöjen ja seurojen toimintaedellytyksiä.
Liikunnan hyödyt ovat lukemattomat. Liikunta ei ole pientä puuhastelua, vaan keskeinen osa ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
